Разговарям със Станимир Илчев, председател на Национално движение за стабилност и

...
Разговарям със Станимир Илчев, председател на Национално движение за стабилност и
Коментари Харесай

Станимир Илчев за novini.bg: Амбицията на НДСВ е да разруши митологията за червените линии на партиите

Разговарям със Станимир Илчев, председател на Национално придвижване за непоклатимост и напредък - Национална движение „Симеон Втори", което наскоро разгласи завръщането си на настоящата политическа сцена. Той е един от най-интелигентните български политици в съвремието ни, с богата биография в работа на обществото, публицистиката, политиката.
Завършил е  журналистика в СУ “Св. Климент Охридски ”. Бил е редактор в Българска национална телевизия, в списанията “Криле ” и “Младеж ”, в. “Факс ” и издателска къща “Младеж ”. От 1994 година до изборите през 2001 година бе шеф на отдела за връзки с обществеността на Американския университет в Благоевград.
Станимир Илчев беше депутат в XXXIX и XL национално заседание. Председател на българската делегация в Парламентарната асамблея на НАТО (2001 - 2005). Депутат в Европейския парламент (26 август 2005 - 5 юни 2007). От лятото на 2009 година до юни 2014 още веднъж бе български депутат в Европейския парламент от квотата на Национална движение „Симеон Втори".

- С какви очаквания Национална движение „Симеон Втори" се връща на дейната политическа сцена в това, меко казано, смутно време за политиката както у нас, по този начин и на открито, господин Илчев?

- Провокира ни тъкмо смутното време, в което навлезе публичния живот в нашата страна. Това е интервал, който се характеризира с извънредно остра и рискова политическа и парламентарна рецесии. Погледнете, имаме застой на парламентарните болшинства и на общата политическа система, които от своя страна пораждат всевъзможни усложнения в определящи зони на българския живот. В стопанската система, в политиката на приходите, в сигурността на обществото, в опазването на здравето и образованието и дават към този момент директен отрицателен резултат върху темповете на емиграция и демографското положение на страната ни.
Ние не можем да стоим на страна и да следим процесите, откакто сме потвърдили управнически потенциал в предходни години и сме съхранили някои от най-хубавите специалисти.

Смятаме, че в новия състав на Народното събрание можем да изпълним принос в няколко стратегически направления:

В усилието да се реализира болшинство и работещо държавно управление.
В усилието страната ни да се снабди с непрекъснат бюджет.
В усилието да се засилва законодателният развой, тъй че да не застиват основни законопроекти в комисиите и да бъдат блокирани по-късно в пленарната зала, а да бъдат разисквани, гласувани и признати и да бъдат част от аргументацията на страната пред нашите сътрудници от Европейски Съюз и НАТО.
Без тези старания на Национална движение „Симеон Втори" рискуваме познатите ни от предходния парламент партии още веднъж да се самоблокират, да изпаднат в междупартийни кулизии и да заведат обществото ни отново на нови предварителни избори.

- София не е цяла България, в какво положение са вашите структури в страната?

- Амбицирани сме да възстановим потенциала на Национална движение „Симеон Втори" и естествено вниманието ни след нашия конгрес през януари бе концентрирано и върху структурите ни в страната. Част от тях към този момент работят на високи обороти, други започват своята активност като откриват офиси, брандират ги, по места към този момент има сътрудници, които чакат заинтригуваните жители. До края на този месец чакаме да е подготвена програмата на Национална движение „Симеон Втори", която ще е налична в нашите офиси във всички регионални и по-големи градове. Много младежи подават заявки за участие в Национална движение „Симеон Втори" и се отнасяме съществено към това, тъй като с изключение на, че са млади, те имат и добър учебен ценз - има адвокати, лекари, преподаватели, икономисти и други.



- Ще се включат ли във възродения ви план познатите ни положителни специалисти от близкото минало на Национална движение „Симеон Втори" и отделилите се след това от там " Новото време " и Разузнавателна служба на ФРГ?

- Хората, които са основали обособени нови партии сами са си завързали ръцете, за жалост. С мнозина от тях сме в положителни колегиални и другарски връзки и аз съм сигурен, че те ще имат значителен принос за нас по места.

Национална движение „Симеон Втори" ще се яви независимо на тези парламентарни избори.

Ще разчитаме на някои от старите деятели на придвижването, също по този начин на едно приблизително потомство, които са били на значими позиции като регионални шефове, зам.-министри, шефове на организации  и комисии. И на най-новото попълнение, което занапред ще основава своя профил и известност. За нас е значимо присъединяване на хора като проф.Огнян Герджиков  Огнян Герджиков Огнян Стефанов Герджиков е български правист и политик, длъжностен министър председател, ръководител на 39-то, някогашният обществен министър Христина Христова, доктор Антония Първанова  Антония Първанова Родена е през 1962 година в Добрич. Завършва езикова гимназия „ Гео Милев ” с британски и и други, а след време тази палитра ще бъде много по-широка и по-подробна.

- Споменахте, че партиите са се самоизолирали, по какъв начин Национална движение „Симеон Втори" ще пробие това капсулиране, " алените им линии "?

- " Червените линии " на политическите организации са изкуствено поддържани като непреодолими. Една от упоритостите на Национална движение „Симеон Втори" е да унищожи тази митология, която партиите настаниха между тях и към този момент не знаят по какъв начин да я преодолеят. Има, несъмнено, разграничителни линии сред организациите и би трябвало да ги има, само че те би трябвало да са от идеологическо естество. Национална движение „Симеон Втори" не абсолютизира въпроса за разграничителните линии. Нашето оръжие ще бъде търсенето на консенсус и просвета на съгласуемост в Народното събрание. Има метод това да стане, в случай че партиите се концентрират върху действителните цели на страната. От тази позиция ние ще молим за изтласкване на междупартийните и междуличностни разногласия на втори проект. Мисля, че това е само вероятният път да се вземат решение сполучливо горещи и значими въпроси за българите като инфлацията, бъдещето на тецовете, подготовката за влизането ни в еврозоната, въпросите за войната и мира и така нататък И в случай че някоя партия се отклони от такова предложение, то тя би трябвало да бъде подготвена да понесе порицанието на обществото и на своите гласоподаватели. Защото да се бяга от диалог по такива значими тематики, значи да се абдикира от главното предопределение на политическите организации в Народното събрание, а то е да носят цялостната отговорност за положителната вероятност на страната.

- Като публицист бихте ли синтезирал един " дребен коментар " за настоящата политическа обстановка у нас?

- Ще направя доста къс безглаголен коментар, единствено от съществителни:
 Безвремие,
 Буксуване,
 Стагнация,
 Липси - материални и духовни,
 Полуразпад.
 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР